ALLAH MELAKNAT WANITA YANG MENCUKUR BULU KENING @ BULU MUKA

“Allah MELAKNAT wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-Namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu keningnya (al-Mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik.
Perbuatan-perbuatan yang disebut diatas termasuk mengubah ciptaan Allah."

Tidak boleh mencabut atau mencukur bulu-bulu di muka (kecuali untuk menghilangkan kejelekan yang luarbiasa)....

Mencukur bulu kening hukumnya HARAM & dilaknat Allah krn pebuatan itu mengubah ciptaan Allah! (kpd siapa yg prnh mencukur keningnya @ org lain....bertaubatlah sesungguhnya Allah Maha Pengampun.)

Bagaimana kalau suami suruh?
Anggota yg blh dipamerkan spt muka maka haram mengubah ciptaan asal.
Tetapi kalau bulu dalaman spt bulu di kaki, suami suruh cukur mgkn krn kelihatan spt lelaki, mk dibolehkan krn kaki bukan anggato yg dipamerkan.

Jk kening yg pjg sehingga memudaratkn @ mengganggu ibadat mk diblhkn cukur wlpun tanpa izin suami.

Adat mencukur bulu kening utk mndptkn seri pengantin menyalahi syarak mk haram dilakukan.

"Satu riwayat berkaitan dengan riwayat Imam Al-Tabari, bahawa isteri Abu Ishaq pergi ke rumah Aisyah Ummul-Mukminin, isteri Rasulullah saw. Pada waktu itu rupa parasnya sangat jelita. Beliau lalu bertanya kepada Aisyah mengenai hukum seorang wanita yang membuang bulu-bulu yang terdapat di dahinya untuk tujuan menambat hati suaminya.Aisyah menjawab:
“Hapuskanlah kejelekan yang ada pada dirimu sedaya yang kamu mampu.”
Hadis kedua diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud yang menerangkan bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud:
“Allah melaknat wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-Namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu keningnya (al-Mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik.
Perbuatan-perbuatan yang disebut diatas termasuk mengubah ciptaan Allah.
Mengenai hadis pertama, Imam Nawawi berpendapat bahawa jawapan Aisyah kepada wanita itu membawa erti bahawa wanita boleh bersolek untuk suami, boleh merawat muka untuk menghilangkan kejelekan seperti jerawat, jeragat dan bintik-bintik. Namun demikian, beliau tidak boleh mencabut atau mencukur bulu-bulu di muka (kecuali untuk menghilangkan kejelekan yang luarbiasa), termasuk yang diharamkan ialah menghilangkan bulu kening untuk membentuk alis mata yang cantik.
 
Jelas di sini adanya keharusan untuk mengelokkan wajah dengan membersihkan wajah daripada bulu-bulu yang tumbuh di kawasan kelopak mata atau di kawasan yang tidak sewajarnya

No comments:

Post a Comment

Jom Share (^_^)